Vraag en antwoord

De aan ons meest gestelde vragen over airconditioning.

1. Wat is airconditioning eigenlijk?
Airconditioning is letterlijk het conditioneren van lucht. Het betekent dat je de lucht behandelt om het klimaat in een ruimte aangenamer te maken. Het behandelen van lucht wil niet zeggen dat je het alleen koelt of verwarmt. Je kunt het namelijk ook ontvochtigen en filteren.

2. Wat is een airconditioner?
Een airconditioner is het apparaat waarmee je de lucht in een ruimte kunt koelen, verwarmen, ontvochtigen en filteren. Airconditioners zijn er in verschillende vormen. Zo kennen we onder meer verrijdbare of portable airconditioners en splitsystemen. Verrijdbare airconditioners (Mobiele Airco) met afvoerslang zijn relatief goedkoop en ze kunnen worden verplaatst. Nadeel is dat ze veel geluid produceren en dat maakt ze minder geschikt voor de slaapkamer. Een ander nadeel is dat deze units behoorlijk groot zijn, waardoor ze nogal eens in de weg staan. Daarnaast is de temperatuurregeling minder nauwkeurig. Dit type installatie voert de warmte uit de ruimte af via een slang. Het zal daarom nodig zijn een gat in de buitenmuur te maken. Als alternatief kan het raam gedeeltelijk open blijven om de luchtslang naar buiten te hangen. Een splitsysteem is een vast airconditioningsysteem in uw woning. Dit type moet door een installateur worden geplaatst. Het systeem heeft minimaal 1 binnen- en buitendeel. Zowel het comfort als het rendement van zo'n installatie ligt hoger dan van een verrijdbare airconditioner.

3. Kun je ziek worden van een airco?
Dat kan bij een airco die vervuild is doordat er geen onderhoud is gepleegd. Een airconditioning hoort daarom zo ingesteld te zijn dat grote verschillen tussen de binnen- en buitentemperatuur niet voorkomen. Stelregel is dat er maximaal 5C temperatuurverschil is tussen binnen en buiten, maar u kunt de airconditioning natuurlijk naar uw eigen wensen instellen.

4. Kan tocht voorkomen worden?
Bij de moderne inverter airconditioning worden de uitblaastemperatuur en de luchtsnelheid aangepast aan de koude vraag. Dit houdt in dat als de ruimte op temperatuur is, de luchtsnelheid nihil is en de uitblaastemperatuur fractioneel lager is dan de ruimtetemperatuur, dus van tocht is dan geen sprake meer!

5. Kan het raam open met airconditioning?
Het is gewoon een misvatting dat alle ramen dicht zouden moeten als de airconditioning draait. Er mag gerust een raam open als u daar behoefte aan heeft. Vaak is het zelfs aan te bevelen. Immers een beetje frisse buitenlucht is wel zo prettig! Wel moet u rekening houden dat het energie verbruik zal toenemen.

6. Kan een airconditioning ook verwarmen?
Ja, dit heet een warmtepomp dan kunt u koelen of verwarmen

7. Is airconditioning duur?
Wat is duur als het om een wezenlijke verbetering van uw leefomgeving gaat. Het ligt er ook aan wat voor airco u precies wilt. U hoeft in de hete zomers niet meer slecht te slapen of wakker te liggen van de warmte. Uw nachtrust is van wezenlijk belang om de volgende dag weer optimaal te presteren.

8. Krijgt men droge ogen van airconditioning?
Het is mogelijk dat u droge ogen kunt krijgen van airconditioning, maar dit kan verminderd worden met het soort apparaat dat u koopt. De goedkope airconditioning systemen maken geen gebruik van de inverter techniek waardoor dit soort systemen meer vocht onttrekken aan hun omgeving. Een gewone airco zal vol vermogen koelen en de lucht veel kouder de ruimte inblazen dan een airco met inverter techniek. De koudere lucht heeft tot gevolg dat er een grotere condensvorming in de airco plaatsvindt dan als de airco de lucht wat warmer de kamer inbrengt. Daarom moet er ook altijd een condensafvoer zijn die naar de riolering c.q. buiten toe loopt.

9. Heeft een airconditioner onderhoud nodig?
Om een airconditioning optimaal te laten blijven functioneren, zal er een periodiek onderhoud uitgevoerd moeten worden en aan dit onderhoud van de airconditioning kunnen een aantal kenmerken worden toegedicht die hieronder verder zullen worden toegelicht.
Een van de kenmerken van onderhoud van de airconditioning is erop gericht om te controleren of het technische gedeelte nog in goede staat is en er bijvoorbeeld geen lekkages worden aangetroffen. Tevens heeft het invloed op het energie verbruik.

Een kenmerk van onderhoud van de airconditioning betekent dus ook dat het preventief kan werken omdat er op die manier onregelmatigheden kunnen worden opgespoord die bij het nalaten van onderhoud voor ernstige mankementen zou kunnen zorgen die reparatie noodzakelijk kunnen maken.

10. Wat is een single-splitsysteem?
Een single-splitsysteem is een airconditioning die uit 1 binnen- en 1 buitendeel bestaat. Het buitendeel voert de warmte naar de buitenlucht af. De single-split wandmodellen zijn uitermate geschikt voor het koelen van woonhuizen, kleine kantoren en ruimten waar geen verlaagd plafond aanwezig is. Speciaal leidingwerk verbindt de twee onderdelen met elkaar, zodat het niet nodig is een groot gat in de buitenmuur te maken. De binnenunit wordt op de gewenste plek aan de wand gemonteerd. Door de geringe afmetingen is in veel gevallen montage boven een deur of raam mogelijk.

11. Wat is een multisplitsysteem?
Bij dit systeem kunnen meerdere binnenunits op één buitendeel worden aangesloten. Dat spaart ruimte en kosten. Terwijl u binnen in meerdere ruimtes een aangenaam klimaat schept, heeft u toch maar één buitendeel. U heeft daardoor buiten aanmerkelijk minder ruimte nodig om de installatie te plaatsen dan wanneer u kiest voor meerdere single splitsystemen.

12. Wat zijn vloer-plafond modellen?
Stel u heeft een rechthoekige ruimte van 10 bij 4 meter en heeft weinig of geen ruimte boven uw plafond. Dan raden wij u aan voor het plafondmodel te kiezen. Deze units blazen strak langs het plafond tot een afstand van maar liefst 10 meter, de geconditioneerde lucht een ruimte in.
Sommige plafondmodellen komen volledig onder het plafond te hangen en andere modellen kunnen voor maximaal 1/3 in het plafond worden gemonteerd.

Stel u heeft een ruimte met hoge plafonds en ornamenten en u wilt niets aan de wand en toch airconditioning. Dan is de beste oplossing het vloermodel, die kan op de vloer tegen de wand geplaatst worden. Het mooiste is de airconditioning in te bouwen in een kast of in een vensterbank zodat de airconditioning niet meer zichtbaar is. Hiermee blijft het karakter van de ruimte onaangetast en de temperatuur aangenaam.

13. Hoe bepaal ik welk systeem goed is voor mij?
Aircoklimaat voert een breed assortiment aan airconditioners.

14. Is een airconditioner moeilijk te bedienen?
Nee, beslist niet! De airconditioners zijn juist heel eenvoudig te bedienen. Bovendien wordt bij elke afstandsbediening een Nederlandstalige handleiding meegeleverd.

15. Hoe zit het met de aanleg van airconditioning?
Nadat u het type installatie gekozen hebt en dit aan ons kenbaar heeft gemaakt, wordt er door ons contact met u opgenomen. Wij komen persoonlijk bij u langs om in overleg met u een geschikte plaats voor het binnen- en het buitendeel te vinden. Het binnendeel wordt, afhankelijk van het gekozen model, laag of hoog aan de wand of aan het plafond opgehangen. Het buitendeel kan bijvoorbeeld op het dak of op het balkon, aan de muur of in de tuin worden geplaatst. Zowel het buiten- als het binnendeel wordt elektrisch aangesloten (230V). Een dunne condensleiding zorgt voor de afvoer van het condenswater dat tijdens het koelen in de binnenunit ontstaat. Dun, geisoleerd leidingwerk verbindt het buitendeel met het binnendeel. Het leidingwerk dat in het zicht komt, wordt in een kunststofgoot gemonteerd.

16. Waar kan ik uit kiezen?
Aircoklimaat biedt u een breed scala aan modellen die verschillend in prijs zijn. Tevens staan wij garant voor de kwaliteit van de modellen. In ons assortiment zitten alleen gerenommeerde modellen van fabrikanten die hun staat van dienst hebben bewezen. Behalve de verschillende modellen voor montage hoog aan de muur heeft Aircoklimaat ook modellen die op de vloer of onder het plafond gemonteerd kunnen worden. De hoge wandunits hebben elk hun specifieke eigenschappen. U kunt onder meer kiezen uit modellen met luchtreinigende filters, energiebesparende instelmogelijkheden en designuitvoeringen. Hoewel de units standaard al bijzonder stil zijn, hebben we ook ultrastille units in ons assortiment zitten. Wij adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze.

17. Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp gebruikt de buitenlucht om warmte uit te halen en comprimeert dit tot de gewenste temperatuur. Het proces wordt als het ware omgekeerd in verhouding met die van de airco. Aircoklimaat levert bijna alle airconditioners standaard en zonder meerprijs als warmtepomp. U kunt uw airconditioner dus ook als (bij)verwarming gebruiken. Uw cv-ketel hoeft minder of helemaal niet aangesproken te worden, omdat uw airconditioner uw huis verwarmd. Doordat het rendement van een warmtepomp gelijk of soms hoger is dan een Cv-ketel, kunt u in het stookseizoen met uw airconditioning geld besparen! Voordeel is dat de ruimte heel snel op temperatuur gebracht kan worden.

18. Hoe zit het met het energieverbruik?
Het energieverbruik is op jaarbasis vaak verrassend laag vooral als u kiest voor een airconditioners in de Energie Klasse A . De kosten zijn sterk afhankelijk van de wijze waarop het systeem wordt gebruikt. Een groot deel van de energiekosten wordt bepaald door o.a. het dichthouden van ramen en deuren, het neerlaten van zonwering en de instelling van de thermostaat. Ook periodiek onderhoud van de installatie is van groot belang.

19. Wat is de energiebesparing?
Verschillende modellen kunnen ook met invertertechniek geleverd worden. Door het toerental van de compressor te regelen, kan de installatie zo efficient mogelijk werken. Zo kunnen energiebesparingen tot wel 50% worden bereikt. De techniek werkt net als de motor van een auto. Hoe hoger het toerental, hoe hoger het verbruik van brandstof (energie). Bij een laag toerental is het verbruik dus ook minder en bespaart u energie.

20. Wat kunt u vertellen over het geluid?
Het is de producenten als Mitsubishi, Daikin, samsung, panasonic, LG enToshiba gelukt om design, kwaliteit en een laag geluidsniveau samen te brengen in verschillende airconditioners. Zowel de binnen- als de buitenunits zijn fluisterstil te noemen. U kunt als gebruiker in alle rust van een perfect binnenklimaat genieten. Maar ook uw buren kunnen niet horen waarom het bij u in huis zo aangenaam is!

21. Is airconditioning mogelijk in kleine ruimten?
Airconditioning is niet uitsluitend een voorrecht voor mensen die in grote gebouwen werken. Er zijn in Nederland al vele duizenden winkels, restaurants, praktijken, kleine kantoren en woningen, waar men in de zomer het klimaat even goed beheerst als in de winter. Kamerkoelers en splitsystemen worden hier het meest toegepast.

22. Is een centraal systeem beter dan aparte units per ruimte?
Hangt af van het aantal ruimten, de koelbehoefte per ruimte en de technische mogelijkheden. Bij een groter aantal ruimtes (bijv. 4 of meer) kunt u aan een centraal systeem gaan denken. Het voordeel is dat u meerdere binnendelen op 1 buitendeel kan aansluiten. De totaalprijs van het geheel is ook goedkoper en u heeft minder buitendelen buiten uw huis staan. Wij kunnen u hier verder over informeren mocht dit nodig zijn.

23. Zijn er regels of wetten van toepassing voor de installatie?
In Nederland dient elk elektrisch apparaat te voldoen aan en aangesloten te worden volgens de plaatselijke voorschriften van het bedrijf dat de energie levert. Daarnaast valt een airconditioninginstallatie onder de Regeling Lekdichtheid Koelinstallaties (RLK). Dit houdt onder andere in dat de installatie aangelegd en onderhouden moet worden door een STEK-erkend installateur F- gassen (Stichting Erkenningsregeling voor de uitoefening van het Koeltechnisch bedrijf). Voor de verplaatsbare airconditioners geldt de STEK-regeling (nog) niet.

24. Hoe zit het bij de koudemiddelen met het milieu?
De merken die wij voeren besteden veel aandacht aan geluidsreductie, lager energieverbruik en milieuvriendelijke koudemiddelen. De gebruikte koudemiddelen (R407C en R410A) zijn niet giftig, niet brandbaar, niet explosief, reukloos en tasten de ozonlaag niet aan. Het koelmiddel circuleert in een gesloten systeem.

25. Hoe houd ik mijn airconditioning in goede conditie?
Filters schoonmaken, buitenunits vuilvrij houden en eenmaal per jaar laten controleren.

26. Biedt mijn airconditioning ook schone lucht?
Inderdaad. Innovatieve filtertechnieken verwijderen stofdeeltjes, rook, geurtjes en zelfs schimmels en bacteriën.

27. Hoe vaak moet ik filters schoonmaken of vervangen?
Als de installatie dagelijks in gebruik is, moeten de filters maandelijks gecontroleerd worden. Een vervuild filter kan dan worden uitgezogen met een stofzuiger of afhankelijk van het type filter worden uitgewassen. De servicemonteur kan bij het jaarlijks onderhoud bepalen of het filter vervangen moet worden.

28. Is mijn huidige systeem aan vervanging toe?
Als de werking te wensen overlaat of de reparatiekosten te hoog worden is uw systeem aan vervanging toe. Het is bij vervanging overigens raadzaam zowel binnen als buitenunit te vervangen, omdat de techniek niet stilstaat en units steeds stiller en economischer worden.

29. Wat is de gemiddelde levensduur van een installatie?
De merken die wij voeren gaan met regelmatig onderhoud minimaal 10 jaar mee